Website over het Europees kampioenschap voetbal dat gehouden wordt in Frankrijk. Dit zal in 2016 plaatsvinden.

Noord-Ierland

Voor het eerst in de geschiedenis zal het land Noord-Ierland deelnemen aan een Europees Kampioenschap voetbal. Bij het komende toernooi in Frankrijk zullen ze dus voor het eerst verschijnen met het Noord-Ierse nationale voetbalteam. De supporters van de “green-white army” kunnen dicht bij de actie aanwezig zijn mits zij kaartjes voor het EK 2016 kopen.

Speelschema Noord-Ierland

De Noord-Ieren gaan naar Frankrijk en hun Europees Kampioenschap 2016 speelschema tijdens de groepsronde is als volgend:

  • Polen – Noord-Ierland: wordt gespeeld op 12 juni 2016, 18:00 uur in Allianz Riviera, Nice.
  • Oekraïne – Noord-Ierland: wordt gespeeld op 16 juni, 18:00 uur in Stade des Lumières, Décines-Charpieu
  • Noord-Ierland – Duitsland: wordt gespeeld op 21 juni, 18:00 uur in Parc des Princes, Parijs

Zoals iedereen wel verwacht zal het laatste duel tegen de Duitsers de meest lastige zijn. Als Duitsland zijn eerste twee wedstrijden wint zullen ze misschien wel met een kwalitatief minder elftal verschijnen waar dan ook de eventuele kansen liggen voor de Noord-Ieren. Desondanks zullen ze de meeste kans tegen Oekraïne hebben.

EK-kwalificatie 2016

Noord-Ierland heeft zich gekwalificeerd in Groep F. Daar hadden ze de onder andere de tegenstanders Finland, Griekenland en Roemenië. Al in de eerste wedstrijd hadden het Noord-Ierse tegen Hongarije was 2:1 winst en ook tegen de Faeröer kwam een overwinning met 2:0. De volgende wedstrijd was tegen de Europees kampioen van 2004, Griekenland. Maar dit duel vormde geen probleem en kon wederom met 2: 0 gewonnen worden. In november 2014, kwam de eerste nederlaag in deze kwalificatie en dat was tegen Roemenië. Tegen Finland, kregen de Noord-Ieren weer drie punten. De tweede kennismaking met Roemenië kreeg helaas een doelpuntloos spel. In de daaropvolgende wedstrijd tegen de Faeröer kon Noord-Ierland weer winnen en was het goed op weg naar het EK in Frankrijk.

Op 7 september 2015 kwam de return tegen Hongarije. Meer dan 10.000 toeschouwers zagen in het stadion Windsor Park in Belfast de wedstrijd en waren dus getuige van een echte kippenvel moment. Hongarije nam de leiding in de 74e minuut met 1:0. Ze hadden dus niet veel tijd meer om het spel te draaien. Kyle Lafferty scoorde in de 90e minuut de gelijkmaker voor Noord-Ierland. Voor de aanhangers van de “green-white army” was het natuurlijk geen houden meer aan. Misschien dat de fans in Frankrijk soortgelijke spetterende momenten zullen beleven van hun nationale team. Dat moeten ze wel EK kaartjes kopen! Van de laatste twee wedstrijden tegen Griekenland en Finland haalden ze vier punten en waren dus in staat om in hun groep het succesvolle Euro Kwalificatie te vieren.

De nationale ploeg

De meeste nationale spelers staan onder contract in Engelse of Schotse clubs. Ook de aanvoerder van het team, Steven Davis (Southampton FC). Met meer dan 70 wedstrijden tellen ook Aaron Hughes, Chris Baird en Gareth McAuley ervaren spelers in de Noord-Ierse nationale ploeg. De grote ster is de spits Kyle Lafferty die zeven doelpunten scoorde voor zijn team tijdens het EK kwalificatie. Voor coach Michael O’Neill dat natuurlijk ook deelneemt aan het Europees Kampioenschap 2016 is het het grootste succes in de afgelopen jaren.

De vooruitzichten voor de Euro 2016

De Noord-Ierse nationale ploeg heeft genoeg zelfvertrouwen zoals ze in de kwalificatie getoond hebben. Niettemin, het team zal geen grote rol spelen als buitenstaander in Frankrijk. De steun van de fans in het stadion zal hard nodig zijn om enige punten binnen te slepen.