Website over het Europees kampioenschap voetbal dat gehouden wordt in Frankrijk. Dit zal in 2016 plaatsvinden.

Kroatië

De Kroatische nationale team zal deelnemen voor de vijfde keer in haar geschiedenis aan een voetbalkampioenschap. De Oost-Europeanen hebben in het verleden herhaaldelijk voor een verrassing gezorgd. Ze beschikken over een ingespeeld team met internationale voetbalsterren en willen in Frankrijk wederom succes boeken zoals de derde plaats op het WK in 1998 of de kwart-finale op het EK in Oostenrijk en Zwitserland in 2008.

Tickets zijn te koop

EK kaartjes voor de wedstrijden van Kroatië zijn online te koop. Ze spelen als eerst tegen de tegenstander uit de kwalificatiegroep van Nederland, Turkije. Op papier de minste van de groep maar men moet ze niet onderschatten. Ze starten op 12 juni om 15:00 uur. Er zal gespeeld worden in Parc des Princes, Parijs. Vijf dagen later zal het duel tegen Tsjechië beginnen. 17 juni om 18:00 in Stade Geoffroy-Guichard Saint-Étienne. EK Kaarten starten vanaf 200 euro. De moeilijkste wedstrijd zal de laatste zijn en dat is tegen de Spanjaarden. Deze ontmoeten zal op 21 juni 21:00 uur beginnen in Nouveau Stade de Bordeaux, Bordeaux.

Hoe is de kwalificatie verlopen?

Kroatië heeft tot op de laatste dag spannend gemaakt tijdens de EK-kwalificatie. Met zes overwinningen, drie gelijke spelen en slechts 1 nederlaag zijn ze op het eind in groep H achter Italië op de tweede plaats geëindigd.

De nationale ploeg

De Kroatische ploeg is als een Europese all-star team. Met namen zoals Luka Modric, Mateo Kovacic (beide Real Madrid), Ivan Rakitic (FC Barcelona), Mario Mandzukic (Juventus) en Ivan Perisic (Inter Milan) hebben ze voldoende individuele klasse. Ook kan de mix van jonge en ervaren spelers meerwaarde brengen aan de Kroaten, met Alen Halilovic (Sporting Gijon), Marko Pjaca (Dinamo Zagreb) of Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen) een kans hebben op het Europees kampioenschap 2016 Frankrijk samen met coach Ante Cacic. De aanvoerder Darijo Srna leidt het team. De 33-jarige verdediger van FC Shakhtar Donetsk heeft meer dan 115 wedstrijden gespeeld voor Kroatië, waardoor het een van de meest ervaren spelers in het team is.

Veel Kroatische spelers staan onder contract in de Bundesliga. De meest belangrijke spelen echter in het zuiden, in Italië of Spanje. Van de tien spelers die zijn actief spelen in de Serie A en de Primera Division. Met Ivica Olic en Tin Jedvaj spelen momenteel slechts twee professionals in Duitsland.

Vooruitzichten op het EK in Frankrijk

Kroatië wordt door vele experts en en door alle fans tot een van de outsiders neergezet. Op het EK 2012 in Polen en Oekraïne werd er verloren van Italië en Spanje, de twee uiteindelijke finalisten. De “Brazilianen uit de Balkan” hebben voldoende individuele klasse om te concurreren tegen ieder topteam, maar vaak is er een gebrek aan de juiste houding.